Лековите воде Шумадије у корову

У околини Крагујевца налази се неколико лековитих извора и бања које су према тврдњама мештана села, али и људи који су их користили за лечење веома благотворне.

Бање су некада успешно радиле у селима Лужнице, Страгари и Корман. Пред крај прошлог века лечилишта су затворена.

Објекти у којима су била смештена купатила данас су руинирани, а извори воде зарасли у коров.

Они који имају бројне здравствене тегобе, а знају за ове локалитете упорно долазе и сами траже оздрављење у лековитим водама Шумадије.

У бању Вољавча недалеко од Страгара деценијама долазе они који болују од реуматизма, имају болове у мишићима, костима а бројни примери излечења или бољитка навели су људе који имају костобољу да долазе у Вољавчу без обзира што бања не ради у пуном сјају као некада.

Лековита вода извире и пуни бетонске каде а боравак у води до 30 минута свакога дана даје видне резултате. То потврђују они који годинама упорно долазе у бању.

До Лужничке бање се данас веома тешко долази. Објекти у којима су некада одседали гости који су користили бањску воду и лечили се од реуме, ишијаса, кожних болести зарасли су у коров а времешне зграде склоне су паду.

Лековитост Лужничке бање надалеко је позната. Људи и данас користе ову воду.

Бању у селу Корман која је од Крагујевца удаљена свега седам километара данас могу да посете само добри познаваоци села јер је до ње веома тешко доћи. Некада су пацијенти из ње одлазили потпуно опорављени.

Емисија „Шумадијски праг“ која се емитује на програму Телевизије Крагујевац скоро двадесет година, имаће нова издања у јесењој програмској шеми од средине септембра. Гледаоци наше медијске куће имаће прилику да погледају занимљиве приче из сеоских средина.

Циклис нових емисија отварају две емисије о лековитим водама Шумадије. Потом следи и емисија посвећена риболову на језеру Гружа.

Нови графички дизајн, сценарио и локалитете снимања припрема тим наше медијске куће који жељно чекају верну публику. Велико интересовање гладалаца потврдило је и медијско истаживање да је Шумадијски праг скоро две деценије најгледанија емисија наше медијске куће. Термин емитовања остао је исти, недељом после вести у подне.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *