Локални Социјално – економски савет о најављеном штрајку у Водоводу

Најављени штрајк у ЈКП Водовод и канализација, био је повод за састанaк чланова локалног Социјално – економског савета и представникa сва три синдиката у том предузећу, који кажу да су проблеми стари, а захтеви добро познати.

Локална самоуправа верује да има начина да се незадовољство реши, разговором, компромисом и стрпљењем.

Радници према речима синдикалних лидера траже равноправан положај са колегама у јавно – комуналном сектору.

Плата им је замрзнута 27. октобра 2014. године, па цена рада износи 14 510 динара.

Предствници Социјално економског савета кажу да је највећа препрека у решењу овог проблема законом утврђена цена рада.

Запослени у Јавно комуналном предузећу Водовод очекују да се до Нове године односно укидања Закона о привременом уређивању основица за обрачун и исплату зарада, потписивањем Посебног колективног уговора пронађе начин за решавање ниских зарада.

Од 530 запослених, преко 400 је испод минималне зараде од 27 300 динара, коју захваљујући послодавцу односно оснивачу, остварују доплатом до пуног износа.

Руководство овог предузећа и Град су успели да уведу у нормалне токове функционисање Водовода где су пре неколико година плате касниле 13 месеци и омогућили радницима да више не брину о својим зарадама.

Град је преузео дуг за струју Водовода од милијарду динара и омогућио предузећу да релаксирано ради.

Међутим, проблем зарада остаје разлог због ког су се сва три репрезентативна синдиката ујединила у најављеном штрајку.

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић је упутио предлог за покретање дијалога и позвао синдикате да предлоге размотре како би започели преговоре у циљу изналажења решења за захтеве испостављене у најављеном штрајку.

Први преговори вођени су са члановима Социјално-економског савета.

Водоснабдевање 300 хиљада корисника у Крагујевцу и околини никада није доведено у питање.

Проблем зарада које се годинама нису повећавале тишти многа предузећа, а важећи закон о привременом уређивању основица за обрачун и исплату плата онемогућава и поништава одредбе и колективних уговора.

Представници сва три репрезентативна синдиката Јавно комуналног предузећа Водовод и канализација донели су једногласну одлуку да се у понедељак 29.јула обустави рад. Штрајк је најављен за 7 сати ујутру.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *