Ломљење чеснице код Крста

У Крагујевцу се на Божић, као и у другим градовима Србије, јавно ломила чесница.

Грађани су се окупили данас на тргу код Крста, а најсрећнији је био тринаестодишњи Вељко Савић који је извукао златник. Догађај су организовали златара „Витошевић“, Пекара „Јевтић“ и хотел „Крагујевац“.

Другу годину за редом Крагујевчани су се окупили код Крста како би заједно поделили радост Божића и учествовали у ломљењу чеснице.

Тачно у подне освештена је чесница, а грађани су стрпљиво чекали у реду свој комад божићног колача.

Поред златника, кукуруза, пшенице и дрена, у чесници се крило и златно срце које је припало Витомиру Ратковићу.

За прављење чеснице пречника метар и 20 центиметара и тешке 30 килограма била је задужена пекара Јевтић. У организацији су учествовали и хотел „Крагујевац“ и златара „Витошевић“.

Ломљење чеснице је велики доживљај како за старије тако и за младе, јер су управо деца, као и сваког Божића, била најсрећнија.

Чесница је неизоставни део Божића. Њен назив потиче од речи „чест“ што значи „део“, „срећа“. Ломи се на делове, према броју укућана, да би се по тим деловима прорицала срећа.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *