Млади Крагујевчани покренули пројекат „Инклузија-млади-медији“

Одабрана група од 11-оро младих Крагујевчана, међу којима су чланови Удружења студената са хендикепом и волонтери Црвеног крста, током лета провели су 10 дана у немачком граду Хановеру.

Они су у Немачкој боравили да би покренули пројекат „Инклузија-млади-медији“, односно упознали се како инклузија функционише у овој развијеној европској земљи и искуства пренели на своју локалну средину.

Новац за боравак у Немачкој обезбеђен је захваљујући Европској унији, која је подржала заједничку идеју представника Градске организације Црвеног крста и саксонске организације Јанун.

Крајњи циљ је да, после путовања, млади учесници користе друштвене и локалне медије да сензибилишу јавност кроз чланке,фотографије, клипове, интервјуе и извештаје о својим искуствима са инклузијом из Хановера.

Хановер – Крагујевац то је прва релација на истрживачком путовању једанаесторо младих различитих генерација,образовања, интересовања. Све их је повезала Градска организација Црвеног крста и намера да се о инклузији прича више, ради више.

Новац за десетодневни боравак у Доњој Саксонији, посету Берлину, Хановеру, Хамбургу обезбедила је Европска унија која је финансирала испуњен и разноврстан програм.

Током боравка у Немачкој, млади Крагујевчани су између осталог посетили предузећа у којима раде млади са хендикепом, учествовали у различитим радионицама, посетили заменицу градоначелника Хановера, учествовали у презентацијама, истраживали да ли је Зоолошки врт у Хановеру прилагођен особама са инвалидитетом.

Срели су се и упознали са вршњацима из целог света који су у истом периоду у Хановеру били део Међународне размене младих.

Пројекат Инклузија – млади- медији требало би да се настави. Група одабраних активиста која је учествовала у пилот програму из Хановера донела је поред утисака и директног увида како функционише инклузија и материјал у облику снимљених анкета, интервјуа, видео снимака и фотографија.

Они ће урадити брошуру, објавити текстове у овдашњим Крагујевачким новинама, урадити радијске прилоге и видео клипове који ће бити објављени на друштвеним мрежама и порталима.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *