Мој е-рачун

Спонзорисано

Крагујевац је спреман за дигитализацију пословања и увођење еРачуна.

Успешно је завршена стручна едукација на тему процеса дигитализације и увођења еРачуна у пословање, одржана 24.04.2019. у хотелу Зеленгора у Крагујевцу.

Полазници Академије били су представници државних и приватних предузећа са територије Општине Крагујевац, који су спремни дигитализовати процесе унутар фирме, а тиме убрзати, олакшати пословање и уштедети новац.

Овом приликом полазници радионице су обучени за самостално управљање процесима израде, слања, примања и обраде електронских рачуна (еРачуна) у складу са Законом о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању и Закона о рачуноводству.

Како је речено на Академији, данас је мало онога што се не може учинити са три клика мишем.

Једна од погодности која увелико убрзава радне процесе свакако је и еРачун.

Реч је о рачуну направљеном у електронском облику који се након издавања сигурним каналима шаље примаоцу.

Осим рачуна, у „еОблику“ можемо издавати и еОпомене и еОдобрења и остале еДокументе.

А с обзиром да рачун можемо издати у еОблику, на исти га начин можемо и сторнирати.

Но, еРачун је сам по себи далеко више од пуког слања рачуна, опомена или одобрења.

Наиме, омогућава примаоцу да добијене податке не мора поново прекуцавати у рачунар, него их директно прокњижити једним кликом.

еРачун је садашњост, а не будућност

Многи у Србији још увек причају о еРачуну као о нечему што ће се догодити у будућности, занемарујући статистике.

Наиме, према Еуростату, у Европској унији је још 2007. године 18 посто компанија своје рачуне слало у е-формату, данас све веће компаније присутне на тржишту Србије примениле су овакав вид слања рачуна.

Када говоримо о Србији, електронски рачун је врло конкретно регулисан и прописан.

Но, проблем у пракси представља то што се на регулацију чекало врло дуго због чега су се у многим компанијама заживели неисправни облици е-Рачуна – слање фактура путем mail-a.

То је довело до проблема с књижењем, будући да такви „неисправани еРачуни“ нису помогли у процесу књижења, нити се на темељу њих може остварити процес дигитализације, и убрзавање управо ових процеса.

Исто тако, ако је рачун достављен е-маилом у којем пише „Овај рачун је направљен у електронској форми и исправан је без печата и потписа“, или садржи сличан текст, а такође није оверен временским жигом и апликативним сертификатом, опет није реч о еРачуну, истакнуто је на предавању.

Како препознати исправан еРачун, како га примити и архивирати

Прави еРачун вам стиже у два облика: ПДФ и XМЛ и оверен је апликативним сертификатом и временским жигом.

На српском тржишту постоји неколико информацијских посредника који се баве слањем и доставом рачуна пошиљаоца у еОблику, међу којима и сервис www.moj-eracun.rs, па уколико од њих добијете такав рачун, можете бити сигурни да се ради о исправном еРачуну.

За постављање неке основне еАрхиве примљених еРачуна довољно је на рачунару припремити дисковни простор и организовати простор у који ћете тако примљене еРачуне чувати.

Примљене еРачуне можете слободно одштампати. Одштампани еРачун, након што га оверите, има статус копије оригинала.

Предности коришћења еРачуна

Када говоримо о предностима коришћења еРачуна, првенствено говоримо о уштеди и то не само времена, него и новца.

Штедите на слању рачуна, немате трошкова поште, штампања, папира.

Истовремено, овакво примање и слање рачуна повећава правну сигурност јер за сваки рачун имате временску потврду о пријему и слању.

Како смо већ навели, битна је ставка уштеда на времену јер су еРачуни у просеку преузети за мање од шест сати – истакнуто је на предавању.

С обзиром на могућност потврде пријема, могућност губитка рачуна од стране примаоца је готово немогућа.

Такође, предност је и кратко време претраге послатих рачуна и уштеда на простору за архиву, уколико се одлучите увести еАрхиву у своје пословање.

Посебност еРачуна је што примаоцима омогућава да га, осим у електронском облику, примају и у податковном (XМЛ), што и самом пошиљаоцу олакшава посао, будући да га не мора прекуцавати у рачунар.

Увођењем еРачуна модернизује се пословање, оставља се и професионалнији утисак на купце и добављаче, шаље се јасна порука о еколошкој свести и рационалном приступу пословању.

Колико је заправо лако користити ову услугу, можете сазнати врло једноставно.

Свакако посетите једну од предстојећих едукација сервиса Moj-eRacun, информишите се на сајту www.moj-eracun.rs или контактирајте на 064/8893 098.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *