Мрежа Установа културе није нова установа већ начин смањења трошкова

Мрежа Установа културе, тема која је изазвала најбурнију расправу међу одборницима Скупштине града на прошлој седници, није никаква нова Установа и не угрожава рад, статус ни функционисање постојећих 11 крагујевачких Установа културе, изјавио је за Телевизију Крагујевац градоначелник Радомир Николић.

Суштина формирања мреже Установа културе је стандаризовани рад Установа, смањење и боља контола трошкова коју ће Град имати са умрежавањем нагласио је Николић.

Установе културе чији је оснивач град Крагујевац, њих 11, функционисаће убудуће у оквиру такозване Мреже.

Опозиција је на прошлој седници Скупштине града негодовала јер сматра да формирање Мреже представља девастацију институционалног наслеђа у пословима културе у Крагујевцу и деградацију прве престонице модерне Србије.

Како ће мрежа Установа културе функционисати заправо у пракси одговорио је градоначелник Крагујевца Радомир Николић, јер је локална јавност остала збуњена опречним ставовима власти и опозиције о усвојеној новини:

Мрежа није никаква нова установа. Мрежа само представља одлуку којом се умрежавају установе културе око заједничких пројеката и она предвиђа да установе културе својим међусобним уговорима и споразумима оснују заједничку службу у једној установи културе.

То значи да ћемо на једном месту имати режијске послове установа културе а да ће саме установе културе да буду везане за своју основну делатност.

Тиме ћемо да смањимо трошкове, што је најважније, тиме ће Град да има бољу контролу над финансијама установа, над свим оним што се унутар установа дешава и ни на који начин ово неће угрозити културна дешавања у граду Крагујевцу.

Мрежа установa културе не угрожава досадашњи статус крагујевачких Установа.

Статус не мењамо, па како, не можете ви да угасите Књажевско-српски театар, најстарији театар у земљи, или Дом омладине, па то не бива, то нам није пало наум нити смо имали у плану да било шта од тога радимо.

Само издвајамо режијске послове на једно место.

Стављамо их на једно место како би смо стандардизовали рад установа културе, смањили трошкове.

Данас имате двадесетак књиговођа који раде у установама културе за шта је потребно двоје или троје. То је суштина свега, додао је Радомир Николић.

Кроз мрежу установа културе требало би да се повећа обим средстава за финансирање програма и пројеката, што ће се позитивно одразити на културну сцену града у целини.

Када прође летња сезона због које је тренутно и пауза у организацији и репертоару садржаја из културе, односно од јесени, биће познато како су се Установе културе умрежиле и снашле у стандаризованом начину административног дела посла, што је примарни циљ ове новине на пољу локалне културне сцене.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *