На пролеће реконструкција пруге Крагујевац – Краљево

После седмомесечне реконструкције регионалне пруге Крагујевац Лапово, предузеће Инфраструктуре железнице Србије најављују од пролећа 2020. године наставак реконструкције 57 километара пруге од Крагујевца до Краљева. То је за Телевизију Крагујевац потврђено из овог јавног предузећа.

Подсећамо, за реконструкцију пруге до Лапова Железнице су издвојиле 11 милиона евра. Замењене су шине, прагови, камен, регулисани колосеци. Због приступачне цене примећен је све већи број путника који се опредељују за овај локални превоз.

Од 1. октобра возови између Крагујевца и Лапова саобраћају реконструисаном пругом брзином од 100 км на сат а време путовања скраћено је на свега 31 минут што је конкурентно и по цени и много повољније у односу на друмски саобраћај.

Уведени су у саобраћај нови возови између Крагујевца и Младеновца који свакодневно из Крагујевца полазе у 4 сата и 9 минута.

У Лапово стижу у 4 сата и 40 минута, а у Младеновац у 5 сати и 43 минута. Из Младеновца воз за Крагујевац свакодневно полази у 17 сати и 25 минута и стиже у Лапово у 18 сати и 19 минута, а у Крагујевац у 18 сати и 56 минута.

Возови између Крагујевца и Младеновца стају на станицама: Јовановац, Бадњевац, Баточина, Лапово, Лапово Варош, Велика Плана, Паланка.

Време путовања осталих возова који саобраћају између Крагујевца и Лапова скраћено је. Баточина већ истиче иницијативу да се уврсти стајање у Градцу због интересовања путника.

Пруга Крагујевац Лапово дуга је 28 километара, изграђена је још 1887. године и последњи пут је реконструисана пре 50 година. Због запуштености на појединим деловима брзина кретања возова била је ограничена чак на 10 до 30 километара на сат.

Цена возне карте у једном правцу од Крагујевца до Лапова је 153 динара, док се до Младеновца у једном правцу путује за само 370 динара.

На железничкој станици у Крагујевцу сазнајемо да је од 1. октобра број путника овим превозним средством повећан и да су уочене све категорије путника.

Ђаци који из околних села долазе у средње школе, студенти, пензионери, пијачни продавци, а цена превоза повољна је и за раднике који раде у овдашњим фирмама.

Службеници који из Крагујевца путују ка Баточини кажу да до радног места стижу по истој цени и такође за пола сата, у односу на чланове породице који се на пример од Аеродрома до Бреснице возе за исту своту новца и тачно 30 минута.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *