Научни скуп „Шумадија кроз векове“

У организацији Филолошко-уметничког факултета и Вукове задужбине из Београда, а под покровитељством локалне самоуправе, у Крагујевцу је отворен научни скуп „Шумадија кроз векове: слојеви културе“.

На дводневној манифестацији биће представљени научни радови који говоре о бројним темамам које се односе на све слојеве живота у Шумадији кроз различите временске епохе.

Научни скуп је организован у оквиру обележавања јубилеја – 200 година од проглашења Крагујевца за прву престоницу модерне Србије.

После објављивања зборника радова Вукове задужбине о животу људи на северу Србије – у Банату, Бачкој и Срему, двадесетак домаћих научника, неколико чланова Српске академије наука и уметности, истраживачи научних института, као и професори Филолошког и Филозофског факултета у Београду, публиковаће своја истраживања о Шумадији.

Госте су на отварању овог научног скупа поздравили др Владимир Поломац, професор ФИЛУМ-а и Миљан Бјелетић, градски већник за културу.

Скуп је отворио проф. др Љубинко Раденковић са Балканолошког института Српске академије наука и уметности.

У години јубилеја, када Крагујевац обележава два века од проглашења за прву престоницу модерне Србије, велики значај представљају научне дискусије које се односе на живот људи у Шумадији у свим временским епохама.

Научни скуп „Шумадија кроз векове, слојеви културе“ биће завршен сутра. Овај скуп употпуниће и уметнички програм који су припремили студенти и наставници Одсека за музичку уметност Фололошко-уметничког факултета.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *