Нема афричке куге у Шумадији

Ни један случај афричке куге није забележен у Шумадији, речено је на четвртој седници Савета Шумадијског управног округа.

У циљу спречавања ширења, на састанку у Шумадијском управном округу говорило се о обавезама локалних самоуправа и Регионалног центра за праћење ове болести.

Поред представника локалних самоуправа седници су присуствовали и чланови Регионалног центра за територију подручја Ветеринарског специјалистичког института у Јагодини.

У три села око Младеновца забележени су случајеви појаве афричке куге свиња.

У циљу спречавања ширења, на састанку у Шумадијском управном округу говорило се о обавезама локалних самоуправа и Регионалног центра за праћење ове болести.

Том приликом је речено да су у свим општинама формирани штабови, а добар пример било је Лапово, где су у једном дану и узети узорци и санирано подручје.

Афричка куга је вирусно обољење, искључиво дивљих и домаћих свиња. Не представља опасност за човека, али уколико се појави наноси велику штету домаћинствима, јер је једини начин сузбијања афричке куге уништавање комплетног стада.

Од 15. септембра почиње активан надзор у Србији и ван угроженог зараженог подручја, па ће становништво недељно добијати инфомрације о актуелној ситуацији и броју заражених свиња.

Тренутно, најтежа ситуација је у Бугарској, где је 130 хиљада свиња уништено. Иначе, забележено је чак 30 епидемија у 10 региона.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *