Нова генерација достојно чува сећање на крагујевачку трагедију

Крагујевачка трагедија 1941. године одвела је у смрт недужне цивиле, грађане и ученике Прве гимназије. Стрељање у Шумарицама 21. октобра трајало је од седам ујутру до два поподне.

Трагедију је преживело свега шездесетак људи од три хиљаде Крагујевчана који су тог јутра покупљени са улица, из дућана, клупа, пијаца.

Деценијама после завршетка Другог светског рата, град се опорављао од бола, а манифестација Велики школски час била је својеврсни антиратни симбол.

Ученици Прве гимназије сваке године полагањем венаца и свечаном Академијом чувају успомену на вршњаке који се пре 78 година из Шумарица нису вратили у клупе.

Нова генерација гимназијалаца увелико се припрема за обележавање Дана школе и годишњице стрељања.

У спомен учионици на часу историје, генерација данашњих гимназијалаца предавањем професорке Александре Радојковић враћа се у јутро 21. октобра 1941. године када је цела једна генерација избрисана.

Под кровом времешног здања под заштитом државе у ходницима, клупама и учионицама школе, данас стасавају млади Крагујевчани рођени 60 година после трагичног догађаја који је потресао 41. године малу варош, малу земљу на Балкану. Успомену на страдале вршњаке чувају достојно.

У близини је свечана сала из које допиру звуци клавира и увежбавања хора. Затекли смо их како се припремају за свечану Академију поводом Дана школе.

Данашњи гимназијалци одрастају у новом веку, миленијуму, времену које је далеко од трагедија Другог светског рата, наводи професорка Радојковић.

Поред хумки у Шумарицама прва манифестација Велики школски час одржана је 1957. године.

Од 1971. године добија драмску форму, а у програму учествују током претходних 50 година најеминентнији уметници.

Делегације државних званичника, амбасада, градова побратима полагањем венаца у Шумарицама предводе ученици Прве гимназије.

У програмима Великог школског часа од 1971. године учествовало је преко 50 хиљада извођача. Написано и изведено 30 поема и два драмска приказа.

Скупштина Републике Србије прогласила је 21. октобар државним празником – Даном српских жртава у Другом светском рату. Судбина Прве крагујевачке гимназије, њених ђака и историје Крагујевца је неодвојива последња два века.

Трагедија која је задесила град пре 78 година највише је одјекнула у учионицама најстарије школе у обновљеној Србији.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *