Опомене за 36 хиљада пореских обвезника

На адресе 36 хиљада пореских обвезника у Крагуевцу стигле су опомене за неисплаћена дуговања од хиљаду до неколико стотина хиљада динара.

Они у року од пет дана треба: или да плате износе за које је стигла опомена, или да се писменим путем обрате са захтевом за одлагање плаћања или приговорима којима треба утврдити застарелост.

У градској пореској управи данима је гужва, а многобројни грађани жале се да не разумеју основ опомене и дуговања јер има примера где се опомене односе на неразјашњене обавезе од пре десет година.

Од почетка ове седмице ово је свакодневна слика у ходницима одељења градске пореске управе. 36 хиљада пореских обвезника добило је опомене за неизмирена дуговања која датирају од пре неколико година, а већина њих каже да је уредно измиривала дуговања. Већини није јасно како су настали дугови.

У већини случајева, проблем је настао јер порески обвезници нису благовремено обавестили Пореску управу о рецимо: затварању привредних, угоститељских објеката или некој другој промени која је на папиру остала да их терети.

Са пореским опоменама и многобројни адвокати добили су пуне руке посла, јер су подсетили надлежну администрацију на застарелост на коју се у писменим приговорима позивају опменути грађани.

Пореска управа у року од пет дана треба сваки од писмених приговора да обради.

Потпуно је извесно да ће бити оних који испуњавају критеријуме о застарелости, али и оних који су пропуштањем неке радње изгубили право на застарелост.

Износи за које су стигле опомене грађанима морају да се исплате да би грађани избегли трошкове принудне наплате.

Али, уколико сматрају да је неко њихово право нарушено, порески обвезници могу да се у додуше кратком року обрате овој администрацији и покушају да реше или  разложе дуговања.

У међувремену, редовне платише могу да се припреме за плаћање 4 квартала пореза на имовину за текућу годину.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *