Отворена јубиларна 20. „Златна искра“

Јубиларни 20. Међународни луткарски фестивал „Златна искра“ отворен је у Позоришту за децу пред многобројним учесницима и гостима из иностранства.

На овогодишњем фестивалу који ће трајати од 7. до 11. Маја представиће се 9 позоришта из иностранства и један ансамбл из Србије.

Златна искра јубиларно двадесети пут окупља позоришта из целог света на традиционални међународни луткарски фестивал.

Представе ће се одржавати паралелно у Позоришту за децу и Књажавско српском театру.

На свечаном отварању учествовале су музичке, фолклорне и балетске групе а посебну пажњу је привукао дефиле маштовито урађених маски.

На јубиларном луткарском фестивалу наступиће позоришне трупе из Израела, Пољске, Чешке, Хрватске, Грчке, Кине, Бугарске, Словеније и једно позориште из Србије.

Прва представа овогодишњег фестивала одиграна је на отвореном простору испред Скупштине града где је наступило Позориште лутака Пинокио из Београда.

Лутка Макс металик донета је из Финске и до сада је пропутовала цео свет.

Висине 5 метара и тежине 300 килограма одушевила је малишане који су нетремице пратили сваки њен покрет.

Представу је пратила музика уживо а перформанс је завршен уз употребу пиротехнике и испаљивање ватромета са зграде Скупштине.

Дане фестивала обележиће и пратећи програм под називом Искрин сувенир намењен деци и посетиоцима фестивала на коме ће бити организоване луткарске радионице и представе на отвореном.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *