Подношење захтева за ослобађање од партиципације

У крагујевачкој филијали Републичког фонда за здравствено осигурање, објављено је на огласној табли установе, али и у Службеном гласнику, почело је подношење захтева за обезбеђивање здравствене заштите у пуном износу на терет средстава обавезног здравственог осигурања, односно ослобађање од партиципације.

Међутим, како грађани не обраћају пажњу на огласну таблу, а не прате ни јавно државно гласило, неинформисаност је довела до проблема у Домовима здравља.

Право на ослобађање од партиципације имају осигураници и чланови њихових породица чији су приходи испод цензуса.

За осигураника који живи сам, цензус се утврђује у износу минималне зараде у нето износу увећане за 30 одсто, у месецу подношења захтева.

Документ се обнавља на сваких годину дана, и по новом правилу, не добија се више потврда, већ се види у систему помоћу здравствене књижице.

Телевизији Крагујевац јавио се велики број грађана који су имали потешкоће у Домовима здравља, јер се већина грађана није информисала на време.

Тако нису могли да узму неопходне лекове, а да не плате партиципацију, из разлога што нису обновили потребна документа за ослобађање од партиципације.

На шалтеру филијале завода за здравствено осигурање уочене су велике гужве.

У Републичком фонду за здравствено осигурање у Крагујевцу, грађани могу да се информишу шта је потребно од документације за ослобађање од партиципације.

Захтеви се предају сваког радног дана од пола седам до пола четири . До сада је обрађено око 4 хиљада захтева.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *