Повећана агресија код младих узима данак

Након синоћњег убиства, припадници Министарства унутрашњих послова у Крагујевцу ухапсили су двадесетједногодишњег А.М. због постојања основа сумње да је извршио ово кривично дело.

После свеобухватне акције, полиција је, након неколико сати, ухапсила осумњиченог коме је одређено задржавање до 48 часова и који ће уз кривичну пријаву бити приведен Вишем јавном тужилаштву у Крагујевцу.

У последњих недељу дана ово је трећи случај тешког кривичног дела чији су извршитељи младе особе.

Истраживали смо шта су најчешћи узроци оваквих поступака и како им стати на крај.

Лице које је извршилац убиства ухапшено је од стране Полицијске управе у Крагујевцу и саслушано, одређено је задржавање у трајању од 48 сати и у том периоду од момента задржавања до истека биће приведено у тужилаштво где ће бити саслушано.

У својој пракси, а и према информацијама које сам добио из полиције, више од седам година, а можда и десет, није дошло до убиства односно обрачуна појединих група у граду, наводи Дејан Јаковљевић, Виши јавни тужилац у Крагујевцу.

Током ове недеље у Крагујевцу се десило више кривичних дела чији су извршиоци били малолетници и особе које су тек ступиле у свет одраслих.

Најпре је малолетник , након расправе и туче повредио вршњака убодом у пределу груди; уз претњу ножем деца од 15 и 16 година су опљачкала таксисту у насељу Станово; младић од двадесетједне године је извршио убиство.

Социолози упозоравају да нема ниједне сфере живота у којој не влада насиље и агресивно понашање, од вршњачког до насиља у породици, а разлози су бројни.

Лела Вујошевић, социолог, наводи више узрока оваквог понашања младих:

Узроци су тројаки, можемо објашњавати са аспекта индивидуалних разлога, као недостатак самопоуздања, самопоштовања насилника, затим недостатка моралних, културних вредности или коришћења алкохола и дрога.

Затим, врло важан чинилац је у интерперсоналним односима јер млади поседују недостатак комуникацијских вештина за решавање сукоба, дакле, треба акценат ставити управо на едукацију у комуникацијским односима и у нашем начину решавања конфликата.

Човек се не рађа са тим особинама него су то вештине социјализације које се стичу и које се уче.

И, наравно, увек је трећи фактор друштвено окружење и ту се увек нарочита одговорност пребацује на медије јер је ово доба владавине медијске културе и није само проблем што је насиље присутно у медијима него што је насиље у медијима повезано са  забавом.

Брутална убиства која чине млади људи све су чешћа у Србији. Агресивност и насиље се умножавају у развијенијем и отуђенијем свету, разлози за то су углавном субјективни.

Степен насиља и насилништва у једном друштву показатељ је степена отуђености његових чланова, упозоравају психолози, који подсећају на значај здраве и јаке породице као стуба сваког друштвеног поретка.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *