„Позориште не постоји осим у тренутку у којем се дешава“

Међународни позоришни фестивал ЈоакимИнтерфест 13. по реду отворен је у Књажевско српском тетару.

У такмичарском делу фестивала наступа шест ансамбала који долазе из Русије, Словеније, Америке, Републике Српске и Хрватске док Звездара театар и Стеријино позорје представљају Србију.

Пред почетак фестивала у Галерији „Јоаким“ отворена је изложба у част крагујевачком глумцу Љубомиру Убавкићу Пендули.

Фестивал који је добио име по Јоакиму Вујићу традиционално се одржава сваке године почетком октобра.

Ове године окупља шест тематски различитих представа завидног квалитета. 13.ЈоакимИнтерфест одржава се под слоганом „Театар, то је сада“ јер према речима селектора Милоша Латиновић „Позориште не постоји осим у тренутку у којем се дешава, у садашњости“.

Програм фестивала обогаћен је и пратећим програмом у коме учествују реномирани уметници из земље и региона.

Пред само свечано отварање ЈоакимИнтерфеста у Галерији Јоаким отворена је изложба у част легенде крагујевачког глумишта Љубомира Убавкића Пендуле на којој је приказан део његове богате каријере.

Част да отвори фестивал припала је Пермском академском театру из Русије, који се представио комадом „Месец дана на селу“ Ивана Тургењева.

Руски ансамбл пренео је крагујевачкој публици атмосферу љубави кроз најпознатије дело у драмском наслеђу Тургењева.

Најбоље представе, редитеље и глумце на крају фестивала као и сваке године очекују Јоакимове награде. А у жирију Јоакиминтерфеста су Зијах Соколовић, глумац, Ивана Вујић, редитељка и Јелена Јањатовић костимографкиња.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *