Пре 19 година окончано бомбардовање Југославије

Навршило се 19 година од престанка НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије, а прекиду ваздушних напада 10. јуна 1999. претходило је потписивање Кумановског споразума и доношење Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

Током бомбардовања које је трајало 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе.

Према проценма различитих извора, погинуло је између 1.200 и 2.500 људи.

Напади на Савезну Републику Југославију почели су 24. марта 1999. године у вечерњим сатима, на основу наређења тадашњег генералног секретара НАТО-а Хавијера Солане, а југословенска влада исте ноћи прогласила је ратно стање.

Акција НАТО-а уследила је после неуспешних преговора о решењу кризе на Косову у Рамбујеу и Паризу.

Током бомбардовања које је трајало 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе.

Крагујевац је претрпео огромну материјалну шету. Највише је страдала „Застава“ односно погони фабрика аутомобила и камиона, Енергетика, Ковачница, Лакирница, зграда Електронско рачунарског центра и Алатнице.

Погођене су и касарне „Милан Благојевић“ и „Војвода Радомир Путник“, пошта у насељу Аердором, ракетирани су објекти у близини Железничке станице, антенски стуб предајника Радио Крагујевца. Оштећени су и стамбени објекти у центру града.

О материјалној штети која је нанета Југославији током бомбардовања изнети су различити подаци.

Тадашње власти у Београду процениле су штету на око стотину милијарди долара и затражиле надокнаду од чланица НАТО-а.
Различити извори процењују да је током бомбардовања погинуло између 1.200 и 2.500 људи.

Према званичним подацима Војска наше земље изгубила је 659 припадника, од којих је 628 погинуло, а нестао 31 војник. Међу њима је 41 Крагујевчанин.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *