Предстаљен годишњи извештај о раду Апелационог суда

У 2018. години судије Апелационог суда решиле су преко 333 хиљаде предмета чему треба додати још 120 хиљада захтева грађана по основу овера, преписа, издавања уврења, наведено је у годишњем извешају о раду Апелационог, Виших и основних судова са подручја Крагујевца.

Извештај на разумљив начин представља  јавности резултате рада и урађен је према смерницама и методологији коју је развио Врховни касациони суд Србије.

Представљање Извештаја о раду судова са подручја Апелације у Крагујевцу за 2018. годину одржано је уз подршку USAID-a.   Представљањем  Извештаја истиче се транспарентност рада и информише не само стручна правничка јавност, већ пре свега грађани.

Потреба да се резултати јавно презентују треба да помогне да се добро разуме рад судова, разлике и сличности на подручју своје апелације која је територијално највећа у Србији.

У свим судовима са подручја Апелационог у Крагујевцу, прошле године решено је преко 333 хиљаде предмета.

Број нерешених је у односу на 2014. смањен за 220 хиљада, а смањен је за 20 одсто и број старих првостепених предмета. Најоптерећеније је Грађанско одељење где је просечан број предмета по судији 47, док је у материји радних спорова просечан број предмета по судији 36.

Највећи проблем српског судства огледа се и у крагујевачком Апелационом је: недостатак судија и запослених.

Презентацији годишњег Извештаја о раду су присуствовали представници подручних судова, саветник председника Врховног касационог суда, заменик директора Правосудне академије, представници USAID-a, јавних тужилаштва, YUKOM-a, Правног факултета, адвокатуре и цивилног сектора.

Додељена су и признања Основном суду у Крагујевцу и Вишим судовима у Краљеву, Ужицу, Чачку за ефикасност у раду.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *