Прво јесење заседање Скупштине града

Одборници градског парламента на данашњој седници усвојили су, између осталог, предлог за доношење Статута Града Крагујевца, одлуке о: обезбеђивању јавног осветљења, формирања Комисије за планове и дали сагласност на извештај о пословању Јавног стамбеног предузећа за 2017. годину.

За директора овог предузећа именована је Снежана Ћирковић, која је до сада обављала функцију в. д. директора. Највећу полемику међу одборницима изазвали су предлози аката о спровођењу ликвидације Јавног предузећа Градска стамбена агенција и измене Статута Центра за стручно усавршавање запослених у образовању.

Изменама Статута Центра за стручно усавршавање запослених у образовању, проширује се делатност Центра на одмаралишта и сличне објекте за краћи боравак, ресторане и покретне угоститељске објекте и услуге припремања и послуживања хране.
Предлог ове одлуке је усвојен уз бурно негодовање опозиције која сматра да се иза измена Статута Центра за стручно усавршавање запослених у образовању крије намера градске власти да приватизује Дечје одмаралиште на Копаонику. То је, кажу опозициони одборници, једино логично објашњење.

Градоначелник Радомир Николић одбацио је као неистините тврдње опозоције да су он и његови сарадници имали намеру да угасе „Шумадија сајам“. Такође је негирао наводе да ће одмаралиште на Копаонику бити приватизовано.

Оштра полемика између одборника локалне власти и опозиције водила се и поводом ликвидације Градске стамбене агенције. Став опозиције је да ово предузеће није требало да буде угашено, јер је позитивно пословало, финансирало се сопственим средствима, а не из буџета града и као такво могло је да буде носилац свих пројеката станоградње у Крагујевцу, као што је случај у појединим градовима и општинама у Србији.

Ликвидацијом Градске стамбене агенције локална самоуправа је приходовала више од 400 милиона динара, јер је ликвидациони остатак након намиривања свих поверилаца пребачен на рачун града. Одлука о расподели ликвидационог остатка, сматра опозиција, дефинише бившу и садашњу власт.

Одговарајући на критике опозиције, градоначелник Радомир Николић рекао је да је цена изградње једног квадрата стамбеног простора иста у свим крајевима Србије, али да интересовање инвестотора за изградњу станова у Врању, Лесковцу, Београду и Крагујевцу не може да се упореди.

Одборници градског парламента на данашњој седници усвојили су, између осталог, предлог за доношење Статута Града Крагујевца и одлуке о обезбеђивању јавног осветљења и формирања Комисије за планове и дали сагласност на извештај о пословању Јавног стамбеног предузећа за 2017.

За директора овог предузећа именована је Снежана Ћирковић, која је до сада обављала функцију в. д. директора. Усвојене су и измене статута 11 установа културе чији је оснивач град, као и измене и допуне програма пословања „Паркинг сервиса“ и „Зеленила“ за ову годину.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *