Расте српска ИТ индустрија

Најбрже растућа индустрија у свету, Србији, али и Крагујевцу је ИТ сектор.

Проналажење посла у овој грани најпожељније је за већину младих Крагујевачана.

Међутим, велики је проблем обезбедити квалификоване раднике и кандидате, који имају неопходно образовање за савремене и све савршеније технологије, програме, и трендове.

То су само неке од информација, које су се чуле на конференцији под називом „Ја програмер!“ која је окупила чланове ИКТ кластера и представнике немачке агенције за међународну сарадњу ГИЗ.

Скуп је организован како би се указало будућим програмерима које су вештине и знања неопходна да би се радило у ИТ индустрији успешно.

Српска ИТ индустрија расте и постоји огроман дефицит у квалификованој радној снази.

Како би се појаснило младима, студентима, програмерима, учесницима бројних програма преквалификација и доквалификација шта је то што неког квалификује за запослење у ИТ индустрији, и која су то знања и вештине које неко мора да поседује да би био програмер, ИКТ Кластер у сарадњи са ГИЗ-ом организовао је конференцију под називом Ја програмер – изазови и шансе. Млади учесници могли су да сазнају шта све чини једног програмера добрим.

ИТ компаније на много начина покушавају да попуне недостатак квалификованих ИТ кадрова и често нуде бројне пакете бенефита и високе плате програмерима како би их привукли да раде у њиховим компанијама.

Програмирање се уводи као обавезан предмет у основним школама, високошколске институције мењају и прилагођавау образовне програме, а све је више провајдера неформалних обука из области програмирања.

Због растућих потреба на тржишту рада у ИТ сектору и Влада Републике Србије је ове године финансирала отварање ит 66 одељења у гимназијама и средњим школама у земљи.

У јунском уписном року у гимназије је уписано 1.300 будућих информатичара, што је то три пута више од планираног броја.

То је уједно и најбољи показатељ колико је младих заинтересовано за школовање у индустријском сектору будућности.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *