Реконструкција Клиничког центра – деценија чекања

Иако је неколико пута, у току прошле године, било најава о почетку реконструкције три Клиничка центра, а међу њима и Клиничког центра у Крагујевцу, за сада је једино познато да су: Министарства здравља, финансија, грађевине, заједно са комисијом за јавна улагања, урадили Акциони план о реконструкцији.

Предствници крагујевачког Клиничког центра кажу да су спремни и да се нови пројекат потпуно разликује од претходних, да је функционалнији.

Руководство овдашњег Клиничког центра очекује изградњу 20 хиљада квадрата и модернизоване хоспиталне услове.

Реконструкцијом ће, између осталих, бити решен и проблем две амбуланте у комплексу Клиничког центра: ОРЛ и дневне психијатријске болнице, у којима се прегледи одвијају у лошим условима.

Директор Клиничког центра Предраг Саздановић каже да су притужбе грађана оправдане.

У крагујевачком Клиничком центру годишње се обави 425 хиљада амбулантних прегледа и то на истом простору као пре тридесет година када је број пацијената, који су се лечили у овој здравственој установи био десетину пута мањи.

Тај посао обавља 485 лекара, што чини око 920 прегледа по лекару годишње.

Иако се ради на томе да се повећа број доктора, тај план треба да испрати и одговарајућа инфраструктура.

Гужве су свакодневне, офтамолошке и ортопедске операције обављају се, однедавно, током целог дана, како би се смањиле листе чекања.

Најбољи показатељ учинка је износ уговора са Републичким фондом који износи преко 6,5 милијарди динара, док је пре три године износио 4,2 милијарде динара.

Реконструкцију крагујевачког Клиничког центра ишчекују сви. И пацијенти и лекари.

„На простору уласка у Клинички центар ће бити једна нова зграда од готово 20.000 квадрата, биће реконструисан техничко-економски блок доле према енергетици, нашој енергани, тако да очекујемо да око 23-4 хиљаде квадрата реконструисаног и новог простора.

Тај нови простор ће бити искључиво везан за нове хоспиталне услове, где ће се сместити кардиологија, неурохирургија, неурологија, васкуларна хирургија, грудна хирургија, пулмологија итд.“ , наводи проф др Предраг Саздановић, директор Клиничког центра Крагујевац.

У болничком комплексу, неколико зграда је изграђено пре више од шездесет година. Пацијенти су негодовали због услова у којима се одвијају прегледи.

Саздановић се слаже са мишљењем грађана: „Ту имамо ОРЛ амбуланту која је у јако лошем стању, то сте потпуно у праву и грађани су с правом љути, али верујте да на 42.000 квадрата немамо где да сместимо ОРЛ амбуланту док не уђемо у реконструкцију, то је главни проблем што се тиче амбуланти. И дневна болница за психијатрију ће бити измештена.

Те две зграде се руше, никаквог смисла нема да улажемо у њих у овом тренутку.“

Подсећамо, за реконструкцију четири Клиничка центра у Србији, Европска инвестициона банка одобрила је пре 12 година кредит од 200 милиона евра, а Влада Републике Србије издвојила је близу 166 милиона евра.

Тај новац требало је да буде одавно утрошен, а клинички центри да примају пацијенте у обновљеном простору.

Камен спотицања, како се испоставило, је израда мастер плана.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *