Рестаурација Музеја 21. октобар

На конкурсу Министарства културе и информисања Републике Србије, расписаном за финансирање или суфинансирање пројеката у области културног наслеђа у Републици Србији за 2018. годину, Музеј 21. октобар у Крагујевцу, добио је средства у износу од 4 милиона динара.

Градско веће је прихватило учешће у суфинансирању пројекта, с обзиром на то да је износ средстава одобрених на конкурсу мањи од потребног и траженог, па ће град издвојити још 2 милиона како би рестаурација фасаде и прилазног моста Музеју 21.октобрар могла да се реализује у овој години.

Зграда Музеја као најмаркантнија грађевина на простору Спомен парка, подигнута је по пројекту архитеката Ивана Антића и Иванке Распоповић у периоду од 1971. до 1976.године.

Симболика октобарске трагедије наглашена је стилски јасно и пренета као основа архитектонске концепције изграђене црвеном опеком у натур бетону.

Четрдесет две године касније, Министарство културе и информисања Републике Србије и град Крагујевац, учествоваће у суфинансирању пројекта под називом „Санација и рестаурација фасаде и прилазног моста Музеју 21. октобар“.

Унутрашњост музеја обухвата 450 метра квадратног изложбеног простора. Најсваремнија аудиовизуелна средства коришћена су у целокупном комплексу односно екстеијеру и ентеријеру да би догађај коме је музеј посвећен био и симболично и реално изражен.

Управо оваква грађа учинила је да музеј 21. октобар својом специфичношћу у време када је отворен буде један од најсавременијих музеја у земљи и шире. Монументално здање од изузетног је квалитета.

Кроз конкурс Министарства културе и информисања Републике Србије, расписаном за финансирање и суфинансирање пројеката у области културног наслеђа у Републици Србији за 2018. годину, Музеј 21. октобар захваљујући значајним средствима после 42 године биће реновиран.

Препознатљиво здање је од велике важности за Крагујевац и за Србију. План је да и у наредним годинама, сваке године ради на побољшању изгледа овог историјског музеја.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *