Санација депоније у Јовановцу

Депонија у Јовановцу, на коју се дневно одложи 200 тона отпада, у следеће три године требало би да буде санирана и претворена у постројење за механички и биолошки третман отпада, чиме ће пет општина привремено решити проблем одлагања смећа, уверавају надлежни у локалној самоуправи.

Припрема документације, која је у завршној фази, финансира се донацијама, док ће за завршне радове бити ангажовани, уз новац државног буџета, грантови Европске уније.

Ни за локалну самоуправну није неуочљиво да се депонија у Јовановцу „приближила“ на пар километара градском језгру, али кажу да је проблем таквих димензија да су за решавање потребне године.

У локалној самоуправи подсећају да су о избору метода одлагања отпада, поред Крагујевчана, још 2015. године, одлучивали и представници Кнића, Рековца, Тополе и Аранђеловца, а да су интерес за пројекат последњих година показали и надлежни у Баточини, Лапову и Рачи.

Изабрано је, наводе у локалној самоуправи, не најсавременије, већ решење које грађани ових општина могу да плате.

Дозвола за одлагање смећа на депонију у Јовановцу, међутим, истиче за две године.

Постројење које је у плану требало би да „заживи“, тврде у локалној самоуправи, 2022. године и коштало би 40 милиона евра.

Извештава новинарка РТК Снежана Ћериман.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *