Шанса за будуће инжењере

Немачка компанија Сименс која однедавно послује у Крагујевцу, очекује највећи број кадрова са Факултета инжењерских наука. 

То је потврђено после састанка делегација немачке компаније са руководством и професорима факултета.

Сименс је заинтересован за дипломце из области софтверског инжењерства и рачунарске технике.

Компанији су потребни и инжењери школовани за истраживање прорачуна конструкција, дизајн и свих пратећих грана које су неодвојиве од инжењерства.

Да би одговорио потребама велике компаније која ће упослити крагујевачке инжењере, Факултет инжењерских наука у наредном периоду прилагодиће наставне програме Сименсу и отворити заједничку лабораторију са немачком компанијом.

Значајан број запослених стручњака у команији „Милановић инжењеринг“ и до сада су чинили дипломаци Факултета инжењерских наука.

Компанију Сименс, која је недавно преузела крагујевачку фирму, и овдашњу локалну заједницу повезује обстрани интерес: оспосбљавање и запошљавње кадрова са факултета инжењерских наука.

То је закључено после састанка декана и професора ФИН-а са Франком Хофманом шефом Сименса за инжењерство и стручњака за контролу квалитета.

Компанија која се бави производњом шинских возила жели да се посвети додатним истраживањима и прошири постојеће капацитете у наредне две године.

У јавности се много говорило претходна три месеца о развоју Шумадије и Крагујевца  који  долази Сименсом.

У пракси шансу добија и образовни систем, конкретно овдашњи факултет који има прилику да одговори потребама светског гиганта.

Сименс је заинтересован за сарадњу како са професорима тако и студентима катедре за софтверско инжењерство, дизајн, а наговештено је отварање заједничке лабораторије.

Практична настава већ је развијена у лабораторијама које се баве аутоматиком,хидрауликом, енергетском ефикасношћу. Електроижењерство је нови замах за Сименс, нова шанса за овдашњи факултет.

Свесни нових трендова на тржишту, вођени мотивом да једног дана раде за велике компаније, нове генерације студената не скривају амбиције.

Факултет инжењерских наука има могућности да одговори потребама нових компанија. Међутим, из недеље у недељу посећују их представници страних компанија из других градова у намери да обезбеде кадрове којих ће, за којима ће по свој прилици у будућности бити веће потражње од понуде.

Са факултета инжењерских наука у Крагујевцу годишње око 100 студената стекне бечелор дипломе и 100 њих дипломе мастер инжењера. До пре деценију, за крагујевачке инжењере није било никакве перспективе, а данас млади људи са тим звањем најбрже и најлакше налазе посао.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *