Сећање на хуманост др Елизабет Рос

На Варошком гробљу служен је помен поводом 103 године од смрти докторке Елизабет Рос, шкотлађанке која је умрла од тифуса у крагујевачкој болници, где је лечила српске рањенике у Првом светском рату.

Помену су присуствовали представници Града, Министарства рада и социјалне политике, Министарства одбране, Војске Србије, Клиничког центра, Универзитета, Црвеног Крста, као и амбасадори из Велике Британије, Канаде и Аустралије.

Еписком Шумадијски господин Јован, са свештенством Епархије Шумадијске, на Варошком гробљу у Крагујевцу, служио је помен др Елизабет Рос и страдалим припадницима страних санитетских мисија у Србији од 1914. до 1918. године.

Сведочанство хуманости и доброте подсећа речима уписаним на споменику „Народу сте српском даровале срце“.

У тим кризним временима, докторка Рос и њене колегинице биле су својеврсне праве амбасорке Велике Британије у Србији, истакли су гости.

Иако је веровала да само ради свој посао, Елизабет Рос и њене сународнице показале су да пријатељство и поштовање међу људима носи највредније и најтрајније вредности.

Србија и Крагујевац, 103 године несебично чувају сећање на др Елизабет Рос и чланице британске хуманитарне мисије.

Велика Британија то изузетно цени, наглашено је приликом полагања венаца на гробове женама немерљиве хуманости и доброте.

Такав однос према страдалим пожртвованим докторкама и сестрама доприноси јачању пријатељства међу нашим земљама, наглашено је на Варошком гробљу после помена.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

https://youtu.be/KAZE6h0HNok

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *