Сећања на Устанак против фашизма

У Великом парку крај споменика „Рањенику“ представници локалне самоуправе, Субнора, Удружења потомака учесника ослободилачких ратова и Социјалистичке партије Србије положили су венце у знак сећања на подизање Устанка против фашизма у Србији који је означио почетак Другог светског рата.

Историјски догађај 7. јула 1941. године у нашој земљи представља јеран од значајнијих у новијој српској историји.

Градска удружења која обележавају овај дан ујединила је идеја у борби против фашизма са поруком „Да се никада и нигде не понови“.

Иако је прошло 77 година сећање на Други светски рат не бледи. Србија је имала на стотине хиљаде жртава а фашистички терор одвео је у смрт бројне младе животе. Тадашње становништво у земљи се преполовило.

Студент Жикица Јовановић Шпанац поткомесар Рађевске партизанске чете пуцњем из пиштоља позвао је народ Србије у борбу против фашизма.

У то време Европа је већим делом била поробљена а немачки фашисти увелико су се приближавали Москви.

У јулу 1941. године за рат су били спремни одреди у Топлици, Космају, Расини, Краљеву а најбројнији је био Први шумадијски одред из Крагујевца. Крагујевчани због тога традиционално обележавају Дан устанка.

Субнор има 135 хиљада чланова у Србији а ова организација негује успомену на слободарске традиције и баштини антифашизам и партиотизам.

У Субнору је формирано литерарно друштво „Др Саша Божовић“ које окупља младе који воле историју.

На дан Устанка уједно је обележен и Дан борца 4. јул, а деца и млади читали су своје родољубиве песме.

Песникиња Јасмина Ан Јовановић истакла је да су грађани слободарског Крагујевца током ратова били патриотски орјентисани и да су увек гајили националне вредности.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *