Сенат једногласно подржао ректора Арсенијевића

Сенат крагујевачког Универзитета једногласно је подржао кандидатуру актуелног ректора доктора Небојше Арсенијевић за реизбор у мандатном периоду за наредне три године.

Актуелног ректора су за нови мандат предложила Научно наставна већа 10 од укупно 12 факултета, док  Економски и Факултет инжењерских наука  нису подржали предлог, али нису ни имали свог кандидата.

Гласање је обављено тајно, сви листићи су били важећи и присутно је било свих 29 чланова Сената. Према процедури ова одлуку упућује се Савету Универзитета.

Комисија за спровођење поступка за избор ректора Универзитета у Крагујевцу разматрала је пре седнице Сената достављене предлоге кандидата за избор ректора.

Наставно научна већа свих факултета могла су према процедури, да предложе кандидата. Са десет високообразовних установа упућен је предлог да досадашњи ректор у наредном мандату буде на тој функцији.

И поред раније препоруке Националног савета за високо образовање да се успори избор ректора, овај процес је настављен и сада према процедури требало би да се оконча почетком марта.

Актуелни ректор одбацио све оптужбе које су у претходном периоду биле у фокусу јавности. Подршка за реизбор потврђена је од свих чланица  Сената Универзитета.

Проблеми на крагујевачком Универзитету, како је најавио министар просвете, науке и технолошког развоја биће решени уз уважавање аутономије Универзитета.

Свесни препорука које су пристизале из Београда, представници овдашње академске јавности кажу да подршку Арсенијевићу упућују јер је прате јаки аргументи и чињенице да је крагујевачки Универзитет добио место у светским оквирима.

Према процедури, после седнице Сената коначну реч о реизбору ректора Арсенијевића доноси Савет Универзитета. Седница овог тела требало би да буде одржана у наредне две недеље.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *