Шта повезује ученике из Шумадије и Словеније?

Политехничка школа у Крагујевцу интензивно сарађује са Школским центром Велење и Високом струковном школом из овог словеначког места.

Ученицима из Крагујевца пружа се могућност да током трогодишњег школовања у Словенији стекну струковну диплому техничара или да наставе школовање на Високој школи у Велењу.

На састанку који је одржан са професорима из Политехничке школе из Крагујевца и Велења заинтересовани ученици и родитељи имали су прилику да се упознају са начином школовања у Словенији.

У оквиру размене искустава и заједничке реализације пројекта који Политехничка школа спроводи уз подршку Владе Републике Словеније, четири крагујевака ученика завршила су трећи и четврти разред.

За одлазак у Словенију сада је заинтересовано двадесет ученика из Крагујевца који су на састанку који је одржан у школи могли да добију све информације које се односе на школовање за машинског техничара за компјутерско управљање, техничара за роботику или машинског техничара за компјутерско конструисање.

У Велењу је фабрика Горење у којој би ученици обављали стручну праксу, а сречена диплома у Словенији омогућила би им запослење на пословима машинског техничара у земљама Европске уније. Ученици који желе да наставе са образовањем могу да остану на Високој струковној школи у Велењу.

Политехничка школа у Крагујевцу организовала је и тронедељну праксу у Словенији, током које су крагујевачки ученици и професори ове школе били у прилици да стекну нова искуства у фабрици Горење.

Заинтересовани ученици који ће школовање наставити у Велењу бесплатно ће похађати наставу, али ће сносити трошкове смештаја и исхране.

За образовни профил техничара за компјутеско управљање, конструисање и роботику у овој школи формирана су три одељења у којима има око 90 ученика.

После завршеног школовања они лако проналазе посао, а имају могућност и да наставе образовање на Високој струковној школи.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *