Светски дан здравља

Светски дан здравља – 7. април, ове године се обележава под слоганом „Примарна здравствена заштита – основ универзалне покривености здравственом заштитом“.

Циљ обележавања једног од најзначајнијих датума у Календару јавног здравља је да се укаже на значај пружања информација становништву о здрављу и потребним услугама како би, на одговарајући начин, водили рачуна о свом и здрављу читaве породице.

Здравствена заштита обухвата спровођење мера за очување и унапређење здравља грађана, спречавање и рано откривање болести и поремећаја и благовремено и ефикасно лечење и рехабилитацију.

Ове године акценат је на примарној здравственој заштити, уз подсећање грађана да редовно одлазе на превентивне прегледе.

Светски дан здравља је датум када се у фокус ставља здравље читаве популације, уз подсећање на здраве стилове живота и превенцију фактора ризика за настанак најчешћих поремећаја здравља.

Градска организација Црвеног крста је, у сарадњи са локалном самопуравом, за основце и средњошколце организовала посебну активност прилагођњну њиховом узрасту.

Здравствени радници имају кључну улогу у едукацији пацијената о томе како да брину о свом здрављу, имајући у виду да познају културу, обичаје и начин живота заједнице у којој раде.

Поводом обележавања Светског дана здравља, Институт за јавно здравље Крагујевац, током читавог месеца, планира низ здравствено-промотивних активности у локалној заједници.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *