Tрећина становништва пати од алергије

У Србији трећина становништва пати од неког облика алергије. Боравак у природи током лета, неретко доводи до примера појаве алергије од сунца, полена траве и дрвећа, амброзије, отока због убода инсеката.

Код појединих особа ове сезонске непријатности доводе до реакција на кожи и слузокожи. Иако су медицинске службе на располагању за ове углавном локалне интервенције, превенција и заштита од великог су значаја за рекацију организма.

Деца су посебно осетљива на убоде инсеката па је неопхдан свакодневни надзор родитеља како би на време приметили евентуалне промене на кожи.

Почетком пролећа и лета јављају се сезонске алергије уз непријатне симптоме у виду запушеног носа,кијања и надражајног кашља.

Алергије се манифестују на различите начине од лаких до тежих у зависности од осетљивости особе која је изложена неком од алергена.

Једна од најчешћих врста алергија поред полена су и алергиске реакције на убоде разних инсеката што је посебно карактеристично у летњем периоду.

Деца су посебно осетљива на убоде инсеката који на кожи могу оставе оток и црвенило. У зависности од врсте инсекта разликују се у алергијске манифестације.

За све оне који тек планирају свој одмор а спадају у осетљиву категорију људи склоних алергијама лекари саветују да посете сајт Агенције за заштиту животне средине где могу добити све потребне информације о подручјима у Србији и очекиваној концентрацији полена у ваздуху за одређене датуме.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *