У Шумадији откривено 485 радника „на црно“

Одељење инспекције рада у Крагујевцу од почетка године обавило је око 2.200 инспекцијских надзора на подручју Шумадијског управног округа током којих је затекло укупно 485 особа ангажованих „на црно“.

Страх од губитка посла, главни је разлог због кога они који раде без било каквог уговора, не желе да пријаве послодавца.

Држава интензивно ради на сузбијању ове појаве и у том циљу организује радионице за оснаживање капацитета инспектора за рад и подизање свести грађана о сивој економији.

Процењује се да у Србији трећина запослених ради на црно.

Статистика показује да сваки други радник не жели да пријави послодавца код којег је ангажован без било каквог уговора због страха да не изгуби посао, а сваки трећи запослени зараду прима преко текућег рачуна.

Одељење инсекције рада у Крагујевцу од почетка године обавило је око 2.200 инспекцијских надзора на подручју Шумадијског управног округа, што је знатно више у односу на 2017.

На такозваном фактичком раду затечено је 485 особа, а након надзора радни однос засновало је 516 особа.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања формирало је базу података о послодавцима који ангажују раднике „на црно“.

На сајту овог министарства доступни су подаци о таквим предузећима, као и мере које су против њих предузете.

Извештава новинар РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *