Уклањање баријера за особе са инвалидитетом

Приступачност јавног превоза, техничких помагала и информација, неки су од основних предуслова за самостални живот особа са инвалидитетом. 

Локална самоуправа интензивно ради на отклањању ових и других баријера, а о доприносу развоја свих облика приступачности особама са инвалидитетом сведочи признање које је граду Крагујевцу доделила Канцеларија републичког заштитника грађана.

О препрекама за амостани живот особа са инвалидитетом говорило се на трибини, коју је у сусрет 5. мају – Европском дану самосталног живота, организовао крагујевачки Центар за самостални живот особа са инвалидитетом.

Констатовано је да услуге у локалној заједници, опрема, простори и објекти које корити општа популација, треба да буду доступни и особама са инвалидитетом, у складу са њиховим потребама.

Самостални живот, између осталог, захтева приступачност јавног превоза, информација, техничких помагала, персоналној асистенцији и другим облицима социјалних услуга на локалном нивоу.

Град Крагујевац интензивно ради на отклањању ових и других баријера, а о доприносу развоја свих облика приступачности особама са инвалидитетом сведочи признање које је локалној самоуправи доделила Канцеларија републичког заштитника грађана.

На територији града Крагујевца живи око 13.000 особа са инвалидитетом, од којих је највећи број настањен у ужем градском језгру. Међу њима с доминантне особе са телесним оштећењима, а потом следе осове са оштећењем чула вида и слуха.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *