Изложба слика Петра Лубарде

У Спомен парку „Крагујевачки октобар“ у Крагујевцу, отворена је изложба Циклуса слика „Крагујевац 1941“ аутора, Петра Лубарде.

Поставка је трајни легат Спомен парку, предстваља драгоцено историјско наслеђе и поклоњена је са жељом да културно добро никада не напусти Музеј „21.октобар“.

Изузетна колекција 27 слика, најбоље је дело последњег периода Лубардиног стваралаштва које представља асоцијативно и апстрактно виђење трагичног стрељања у Шумарицама 1941. године.

Аутор је издиже на ниво универзалног размишљања о невероватној виталности живота и трагичној повезаности са злом, разарањем и смрћу.

Еминентни уметник, Петар Лубарда показао је, још једном својим делима да је крагујевачка трагедија оставила неизбрисив траг на његову уметност и личност.

Слике су врста рекапитулације великог животног и стваралачког искуства и можда, последњи бљесак енергије драматике и епског набоја карактеристичних за Лубарду.

Настале су између 1966. и 1968.године са жељом, да овај циклус слика никада не напушта Крагујевац и Музеј „21. октобар“.

Успомена на болну крагујевачку трагедију од пре 77 година очувана је достојно.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *