Унапређење енергетске ефикасности

Градско веће утврдило је Предлог програма енергетске ефикасности града Крагујевца за период од 2018. до 2020. године, који је упућен одборницима на разматрање и одлучивање.

Разлог израде тог програма није само испуњавање обавеза које проистичу из Закона о ефикасном коришћењу енергије, уштеда новца из градског буџета кроз контролу трошкова енергената који се користе у јавним зградама.

Програм Енергетске ефикасности израђен је у сарадњи са Факултетом инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу, након детаљне анализе енергетских својстава објеката обухваћених системом енергетског менаџмента града и прегледа и процене годишњих енергетских потреба.

Програм садржи предлог мера и активности које ће обезбедити ефикасно коришћење енергије, њене изворе и начине њиховог обезбеђивања. Циљ програма је уштеда енергије и подизање енергетске ефикасности на виши ниво.

На основу Закона о ефикасном коришћењу енергије, који је усвојен 2013. године, све локалне самоуправе које имају више од 20 хиљада становника су у обавези да усвоје програм енергетске ефикасности.

На Факултету инжењерских наука наводе да су радили Студију о енергетској ефикасности, која се односи на јавне зграде, јавни саобраћај и јавно осветљење.

Енергетска ефикасност се одавно примењује у свету, а спровођење овог програма допринеће великој уштеди.

Највећи локални потрошачи, чија је енергетска ефикасност на најнижем нивоу, су вртићи Бамби, Цицибан и Црвенкапа, као и основне школе „Драгиша Луковић Шпанац“ и „Ђура Јакшић“.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *