Установе културе функционисаће у оквиру „Мреже“

Установе културе чији је оснивач град Крагујевац, њих 11, функционисаће убудуће у оквиру такозване Мреже.

Повезивање установа културе у Мрежу има за циљ унапређење рада и повећање обима средстава за финансирање програма и пројеката, што ће се позитивно одразити на културну сцену града у целини.

Опозиција, међутим, сматра да формирање Мреже представља девастацију институционалног наслеђа у пословима културе у Крагујевцу и деградацију прве престонице модерне Србије.

Да ли ће формирање Мреже установа културе заиста допринети њиховом бољем и ефикаснијем раду или је реч о прикривеној намери градске власти да угаси ова предузећа, једно је од питања које су опозициони одборници на јучерашњој седници Скупштине града Крагујевца поставили градоначелнику Радомиру Николићу.

Уз констатацију да Одлука о формирању Мреже није правно могућа и захтев да буде повучен са дневног реда, што се није догодило, опозиција је била у недоумици да ли је Мрежа нова установа културе, орган јавне управе, стручна служба или структурна јединица Издавачке куће „Кораци“, што, како је речено, доводи до конфузије на подручју одговорности.

Градоначелник је додао да запослени у установама културе, за разлику од периода до 2014. године, данас редовно примају плату, да су средства намењена удружењима у области културе пет пута већа, да је реализован низ инвестиција, попут Легата Николе Коке Јанковића, реконструкције Позоришта за децу и простора у коме се налази Галерија „Мостови Балкана“, да је понуда културних садржаја богатија, а број њихових посетилаца повећан.

Изјава Радомира Николића да његов претходник Верољуб Стевановић није улагао у културу јер му она није била приоритет, натерала је бившег градоначелника да се укључи у дискусију.

Стевановић је рекао да је док је био градоначелник питања из области културе поверавао људима који се у то разумеју боље од њега и да их је решавао уважавајући њихово мишљење, а не по личном нахођењу.

Одлука о формирању Мреже установа културе чији је оснивач град Крагујевац усвојена је већином одборничких гласова.

Циљ је, како је образложено, успостављање ефикасне повезаности између 11 установа културе, како би се општи послови који се на исти или готово исти начин обављају у свим установама, обављали на једном месту.

Очекује се да повезивање установа културе, између осталог, повећа обим средстава за финансирање програма и пројеката, што ће се позитивно одразити на културну сцену града у целини.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *