Заједнички пројекат крагујевачких и кинеских научника

На Медицинском факултету у Крагујевцу, одржан је први састанак поводом реализације пројекта под називом „Биолошки ефекти естраката и молекула изолованих из биљака са територије Балкана“.

На састанку је било речи о значају самог пројекта, динамици реализације и начину финансирања.

На основу споразума о научно-технолошкој сарадњи између Републике Србије и Народне Републике Кине, у Пекингу је 18.јануара ове године одржано Четврто заседање српско-кинеског Мешовитог комитета.

Мешовити комитет је установио да је на Конкурс за суфинансирање 5 заједничких научно-истраживачких пројеката између ове две земље од 2017. до 2019. године пријављено 46 који су задовољили услове.

Након евалуације предлога обављене у обе земље, укупно је за реализацију изабрано 6 пројеката у трајању од три године.

Међу њима је и пројекат Универзитета у Крагујевцу.

Пројекат „Биолошки ефекти естраката и молекула изолованих из биљака са територије Балкана“, биће реализован у наредне три године.

Руководилац и предлагач пројекта је проф. др Небојша Арсенијевић.

Састанку су, поред српских и кинеских предлагача, присуствовали и чланови кинеске академије медицинских наука, као и декан Природно-математичког факултета Универзитета у Крагујевцу проф. др Срећко Трифуновић.

Српско-кинеска сарадња од великог је значаја за обе стране, јер се овим путем ради на побољшању нучно-истраживачких пројеката.

Универзитет у Крагујевцу планира да сличне пројекте реализује и са другим државама.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *