Запошљавање приправника са средњом и високом стручном спремом

У склопу мера активне политике запошљавања, Национална служба је ове године увела и два нова програма за приправнике са средњом и високом стручном спремом.

Поред нових, крагујевачка филијала НСЗ спроводи и програм самозапошљавања, јавних радова, стручне праксе и одобравања субвенција послодавцима који ангажују незапослене.

Филијала Национална служба за запошљавање у Крагујевцу увела је два нова програма који подразумевају стручно оспособљавање незапослених лица за самостални рад у струци, односно стицање услова за полагање стручног испита.

Први програм за приправнике са средњим образовањем, намењен је послодавцима који желе да приме кандидата у радни однос, која се налазе на евиденцији, а немају радног искуства у својој струци.

Послодавац има могућност да на месечном нивоу рефундира трошкове зараде у висини од 28.000 динара са порезима и доприносима,  али и обавезу да се определи да ли ће такво лице примити на одређено или неодређено време.

Да би послодавац могао да користи овај програм мора да испуњава и одређене услове, а то је да припада приватном сектору, да редовно измирује своје обавезе по основу пореза и доприноса и да има запосленог који би био ментор са одговорајућим степеном стручне спреме, како би могао лице да оспособи за самосталан рад у струци.

Други програм се односи на приправнике са високом стручном спремом. Циљ је исти, а то је оспособљавање за самосталан рад у струци.

Погодност код програма за приправнике који спроводи Национална служба за запошљавање, је та што послодавац има обавезу заснивања радног односа са незапосленим којег оспособљава за самосталан рад у струци.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *