„Застава оружје“ обележила 165 године постојања

Фабрика „Застава оружје“ обележила је данас 165 година постојања, као и 160 година од оснивања „Застава ковачнице“ која се од прошле године налази у саставу крагујевачке војне фабрике.

Јубилеји су обележени пригодном свечаношћу у музеју „Стара ливница“ којој су присуствовали представници државних институција и бројни гости из Србије и иностранства.

Када је француски цар Наполеон Трећи далеке 1853. године послао тополивца Шарла Лубрија да постане први управник крагујевачке фабрике оружја био је то почетак стварања и развоја војне индустрије у Србији.

Фабрика, која данас носи име „Застава оружје“, преживела је бројне ратове и међународне санкције и постала носилац српске индустрије. У консолидованом стању дочекала је обележавање 165 година постојања.

Фабрика „Застава оружје“ прошле године купила је „Застава ковачницу“ која, такође, обележава велики јубилеј – 160 година од оснивања. На тај начин најстарија домаћа фабрика отковака враћена је под окриље војне индустрије чиме је избегла ликвидацију.

Два јубилеја обележена су пригодном свечаношћу у музеју „Стара ливница“ којој су присуствовали представници генералштаба Војске Србије, Министарства трговине, туризма и телекомуникација, одбранбене индустрије Србије и Азербејџана, запослени, пријатељи фабрике и бројни други гости.

Приређена је изложба о историјату фабрике, као и посети легендарног револуционара Че Геваре Крагујевцу, а изведен је и драмски колаж под називом „Колевка српске индустије“.

Руководство „Застава оружја“ уручило је плакете свима који су допринели успешном раду и развоју фабрике.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *