„Златне руке“ верно чувају традицију

Удружење жена Златне руке из Баточине које окупља жене које израђују ручне радове различитим техникама верно чува традицију.

У заједничком простору који је обезбедила локална самоуправа окупљају се једном недељно а захваљујући Чешкој Републици добиле су разбоје.

Осим задовољства стварања рукотворина путовања и изложбе које приређују представљају додатни мотив јер могу да изложе своје рукотворине и упознају жене из других градова Србије и размене искуства.

У Емисији Шумадијски праг која је на нашем програму у недељу после подневних вести говоримо о вредним женама Баточине које израђују ручне радове.

Вез израђен пуним бодом на белом платну, бели вез, кукичање, ткање, плетење, нецање кројење и шивење само су неке од техника израде ручних радова које жене из Баточине израђују.

Традицију израде ручних радова у Шумадији наслеђујују млађе генерације од мајки и бака.

Рукотворине представљају вредно традиционално културно наслеђе.

Жене које долазе у Удружење „Златне руке“ припадају трећем добу а како кажу девојке и млађе жене нису заинтересоване да науче израду ручних радова.

Некадашње учитељице биле су у обавези да девојчице уче изради ручних радова а и у некадашњем средњошколском образовању девојке су имале предмет домаћинство на коме су училе израду ручних радова сећа се Вера Пузовић , учитељица у пензији.

Девојке које су из сеоских средина одлазиле у велике градове на студије саме су се сналазиле за израду гардеробе која је шездесетих година била скупа.

Косовка Милутиновић студирала је у Београду и сама израђивала одевне предмете од вуне, кројила и шила своју гардеробу.

Жене у Удружењу „Златне руке“ из Баточине добиле су низ награда и признања на манифестацијама народног стваралаштва а своје рукотворине представиле су широм Србије.

Осим тога оне посећују и Фестивал веза који се сваке друге године организује у Велењу у Словенији.

Ускоро припремају осмомартовску изложбу која ће бити одржана у Баточини а на којој ће бити представљени ручни радови у неколико техника.

Извештава новинарка Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *