Значајна средства за културу

Само за потребе организовања манифестација и догађаја у области културе у протеклој 2017. години издвојено је преко 35 милиона динара.

Тај податак указује да је Крагујевац, поред Београда и Новог Сада, кроз издвајање значајних средстава посебну пажњу посветио културним програмима и манифестацијама.

Иначе, из градског буџета за Установе културе издваја се преко 350 милиона динара, што је 7,53 одсто од укупних буџетских средстава Града.

У ову цифру укључени су издаци за одржавање Установа културе, плате запослених, набавку пратећих средстава, реквизита и неопходну опрему.

Крагујевачка публика има истанчан укус а одлична посећеност на разноврсним културним манифестацијама указује да су Крагујевчани препознали пажљиво креирану културну политику локалне самоуправе.

Квалитетни и разноврсни културни програми обележили су протеклу 2017. годину. На хиљаде људи на Тргу код Крста пратило је концерт Симфонијског оркестра и Хора Лицеум 6. маја – за ту прилику, изведена је музика групе Смак у новом аранжману.

У Крагујевац је враћен фестивал Драгише Недовића. Ђурђевданским културним видицима у оквиру Сајма књига Крагујевчани су уживали у књижевним вечерима.

Одличну посећеност имао је и Шумадијски интернационални филмски фестивал а остаће упамћени и Јоаким интерфест, Арсенал, Шумадија фест, новогодишњи концерти Градског оркестра Шлезингер.

Публика се вратила Књажевско српском театру. Ове године на Бдењу у Музеју 21. октобар уручене су награде ауторима са свих шест континента који су приложили више од хиљаду радова на Салону антиратне карикатуре.

Из градске касе издвојено је 35 милиона динара за пројекте у области културе за Невладине организације и Удружења грађана. Основне и средње школе активно су се укључиле у организоване посете културних догађаја.

У области културе и 2018. биће у знаку богатих понуда и манифестација. У Православној новогодишњој ноћи, љубитељи доброг рок звука уживаће уз музику Кербера на Тргу код Крста.

Током ове године биће реконструисана кућа највећег српског романтичара 19. века Ђуре Јакшића, биће отворен Легат вајара Николе Коке Јанковића а биће реализоване традиционалне али и нове манифестације.

Новина је да ће током лета бити организован улични биоскоп. Ипак горући проблем су неадекватни простори који су ненаменски грађени а у којима су смештене институције културе. Тај велики проблем град ће убудуће решавати интензивно.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *