Контакт центру републичких инспекција стиже више од 70 пријава дневно

Крајем марта почео је са радом Контакт центар републичких инспекција који покрива рад 44 инспекције на републичком нивоу.

Грађани и привреда имали су прилику да преко сајта www.inspektor.gov.rs, као и телефоном, пријаве све неправилности које су уочили током ванредног стања због пандемије КОВИД -19 вируса и информишу се о својим правима и обавезама.

У првих 6 недеља, дневно је у просеку стизало преко 70 различитих пријава.

Реформа инспекција део је укупне реформе јавне управе коју у нашој земљи подржава Европска унија.

Да је телефон у Контакт центру инспекција звонио – звонио је. А да су пријаве стизале – јесу.

Неке од њих погрешиле су адресу.

 

-Хоћу да пријавим Беле стране јер су ми дали погрешан број телефона.
-Продали су ми 28 грама мање брашна

Ово су само неке од пријава проблема које су грађане мучиле, али нису у надлежности републичке инспекције.

Надлежни кажу да су у првих месец и по дана рада Контакт центра примили више од 3000 пријава.

Према речима државног секретара у Министарству за државну управу и локалну самоуправу Зорана Касаловића, највише представки је имала тржишна инспекција (око 39%), а нешто мање од пола се односило на надлежност локалних инспекција.

Сви надзори констатовали су око 12 посто неправилности, што указује на висок степен одговорности и свести и наших привредника и грађана, каже Касаловић.

Реформа инспекцијских служби је донела и неке новине према којима оне имају и саветодавну улогу за привреду.

Све републичке инспекције на интернет сајту www.inspektor.gov.rs објављују обавезне обрасце и контролне листе, као што је прописано Законом о инспекцијском надзору и поступке у оквиру њихових надлежности.

Сада се све редовне инспекције на терену спроводе у складу са тим објављеним листама.

Ово је од велике важности за привреднике, јер им омогућава предвидиво пословање, пошто на поменутом сајту могу да пронађу све информације о условима које морају да испуне како би пословали у складу са прописима.

Реформа инспекција део је укупне реформе јавне управе коју подржава ЕУ.

Европска унија, кроз Секторску буџетску подршку, подржава и реформу инспекцијског надзора која је део укупне реформе јавне управе у Србији.

Та подршка буџету износила је 3 милиона евра.

Реформом инспекцијских служби смањује се административно оптерећење за грађане и предузећа и обезбеђује предвидивост пословања и фер пословно окружење.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *