Такмичење за најлепша дворишта

Градска туристичка организација већ дванаест година заредом организује избор за најлепша дворишта.

Ове године пријавило се 80 домаћинстава на подручју града Крагујевца која се налазе у 25 села у околини.

Стручни жири састављен од неколико чланова свакодневно обилази сеоска домаћинства која се такмиче у избору за најлепше двориште.

Иако је бодовање у току у Градској туристичкој организацији наводе да заинтересовани још увек могу да пријаве своја дворишта и учествују у овом такмичењу.

Породица Цветковић из Петровца годинама брижљиво негује своје двориште у коме има на десетине различитих сезонских цветница али и украсних пузавица, цветних грмова, егзотичних биљака ружа и старинског цвећа.

Двориште краси и мали рибњак око кога ничу интереснанте биљке отпорне на мраз и ниске температуре а саксије мушкатли и цветних лозица красе старе дрвене објекте попут млекара, вајата и бунара са сантрачом.

Цветковичи су више пута освајали прво место у Србији за најлепше двориште али како кажу награде нису мотив за њихов труд већ жеља да живе иу лепом окружењу,

И породица Ћировић из Опорнице уредила је своје двориште које је како кажу њихов мали рај. Ту се породично окупљају, дочекују пријатеље а осим цветница и зимзеленог растиња има и поврћа и воћа.

Сваки кутак је оригиналан а старински предмети, саксије од таракоте и намештај од прућа употпуњују зелени амбијент.

Такмичење у избору за најлепше двориште за Ћировиће представља изазов али и подстрек да како кажу скрену пажњу другима да што боље уреде простор у коме живе.

Комисија која обилилази дворишта која су пријављена за избор најлепших поделила је такмичаре на четири категорије.

Награде ће добити најлепша дворишта, најлепши парковски простор, етно домаћинства али и она дворишта која имају најлепши детаљ.

Проглашење победника биће у јулу а најуспешнији ће такмичење наставити за избор најлепших дворишта Србије.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *