10 минута: Аграрни буџет наредне године дупло већи

Аграрни буџет града Крагујевца за 2022. биће дупло већи у односу на овогодишњи и износиће 50 милиона динара.

То је била једна од тема разговора градоначелника Николе Дашића са власницима неколико пољопривредних газдинстава из Чумића, корисницима подстицајних средстава из аграрног буџета града.

Домаћинство Бобана Миљковића из Чумића добило је подстицајна средства у износу од 50 одсто вредности инвестиције за куповину прикључне механизације, опрему за наводњавање, пластеник и опрему за сточарство, односно 324 хиљаде динара.

Ово газдинство је оријентисано на цвећарство и воћарство.

Аграрни буџет у години на измаку износио је 25 милиона динара, а 713 домаћинстава добило јесубвенције за набавку пластеника, опреме за наводњавање, саднице воћа, осигурање, опреме за пчеларство.

Подстицаји су износили од 30 до 50 одсто вредности инвестиције, а 214 домаћинстава се пријавило за механизацију.

У Чумићу су 54 газдинства добила субвенције од града у износу од 3,5 милиона динара.

У наредној години пољопривредници могу да очекују више новца и подстицајних прилика.

Инфраструктура је и даље највећи проблем у 56 села са 28.000 становника.

Увећан буџет од 50 милиона обећава да ће бити више инвестиција.

Град Крагујевац за наредну годину планира нове програме субвенција за људе који живе на селу и од села, као што су подстицаји за производњу вина и ракије, куповину грла, а имајући у виду цене вештачког ђубрива, покушаће да од Министарства пољопривреде обезбеде сагласност за суфинансирање репроматеријала за сетву.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.