10 минута: Први котлови на гас у Енергетици до краја грејне сезоне

Од почетка овогодишње грејне сезоне све ванматичне локације Енергетике као енергент користе природан гас.

Пројекат комплетне гасификације тече по плану и надлежни у Енергетитици очекују да до краја грејне сезоне прво постројење уђе у режим топлих проба.

Модернизација даљинског грејања и бољи квалитет услуге неће утицати на цену грејања.

Грејна сезона у Крагујевцу почела је без већих проблема и застоја у испоруци топлотне енергије за нешто више од 22 хиљаде корисника.

Новина ове године је да све ванматичне локације као енергент користе природни гас што је у великој мери допринело побољшању квалитета ваздуха и грејања.

До сада је током грејне сезоне у просеку трошено око 70 хиљада тона угља за грејање милион и по квадрата.

Вишедеценијски проблем загађења у Крагујевцу биће решен модернизацијом система даљинског грејања, што подразумева замену свих котлова који раде на угаљ котловима на природни гас.

Еколошки пројекат резултат је добре сарадње између града, државе и Европске банке за обнову и развој и један је од највећих и најбрже реализованох иностраних пројеката у оквиру Министарства животне средине.

И поред великих улагања у гасификацију и модернизацију опреме, из крагујевачке Енергетике истичу да се цена грејања неће повећавати.

У другој фази пројекта планирана је и санација пепелишта која ће се реализовати по утврђеној динамици.

Планирано је да пепео буде употребљен у складу са студијама на безбедан начин, како би се заштитила животна средина.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.