10 минута: Додељени уговори о субвенцијама за енергетску санацију домаћинстава

У Скупштини града потписани су уговори о суфинансирању енергетске санације породичних кућа и станова, који заједнички спроводе град Крагујевац и Министарство рударства и енергетике.

Највеће интересовање било је за замену столарије.

Уговоре за енергетску санацију добило је 130 домаћинстава, која ће заменити столарију, набавити котлове на гас и пелет, топлотне пумпе, купити соларне панеле и средити фасаду и столарију.

Са заменом столарије грађани могу да уштеде око 20 одсто енергије потребне за грејање, а 30 одсто постављањем термичке изолације спољних зидова.

Град Крагујевац је у прошлој години за мере енергетске санације у домаћинствима обезбедио 20 милиона динара, а ресорно министарство 30 милиона динара.

Уговоре је суграђанима поделио Дејан Ружић заменик градоначелника.

У 2022. години вредност 245 уговора износио је 75,7 милиона динара, од чега је преко 70 одсто потрошено за меру замене столарије.

Списак реализованих пројеката чини и енергетска санација пет школа, Станислав Сремчевић, Прота Стеван Поповић Чумић, Радоје Домановић, Мирко Јовановић и Драгиша Луковић Шпанац.

Вредност издвојених средстава Министарства рударства и енергетике и града Крагујевца за енергетску ефикасност у јавне објекте, од 2017 до данас износи 291,3 милиона динара.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *