10 минута: Из Крагујевца почиње путовање у паметнију будућност

У Крагујевцу је одржана конференција као почетак пројекта „Путовање у паметнију будућност: Изградња паметних и одрживих заједница у Србији“ чији је организатор Нордијска пословна алијанса у сарадњи са четири нордијске амбасаде у Србији.

Партнери на пројекту су Национална алијанса за локални и економски развој, Стална конференција градова и општина, док значајну подршку пружају Министарство за информисање и телекомуникације и Министарство за државну управу и локалну самоуправу.

Циљ пројекта „Путовање у паметнију будућност: Изградња паметних и одрживих заједница у Србији“ је покретање Мапе пута паметних градова за Србију, користећи знање и искуство нордијских земаља.

Паметни градови користе системе за помоћу којих се смањују гужве у саобраћају, штеде струју у јавном осветљењу, а јавна управа је дигитализована и нема чекања у редовима при вађењу докумената.

Пројекат спроводи Нордијска пословна алијанса.

Пројекат се спроводи уз помоћ четири нордијске амбасаде у Србији, Данске, Финске, Норвешке и Шведске, држава у којима су паметни градови пример добре праксе.

Значајну подршку пројекту „Путовање у паметнију будућност“ пружа Министарство за информисање и телекомуникације Републике Србије.

Конференција је била прилика и да Србија представи оно што је урађено претходних година на пољу дигитализације али и нове планове када су иновације у питању.

Крагујевац као лидер у иновацијама одабран је за град одакле ће се почети са реализацијом пројекта „Путовање у паметнију будућност“  који ће након тога бити спроведен и у другим локалним самоуправама у Србији.

У Крагујевцу је одржана конференција и две радионице на којима су представљена решења која градове чине „паметнијим“ када су у питању инфраструктура, комуналне услуге и животна средина.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *