10 минута: Фајзер вакцина стигла у Геронтолoшки центар у Крагујевцу

Прва количина од 50 доза Фајзер вакцина стигла је у Геронтолошки центар у Крагујевцу, чиме је и отпочела имунизација корисника ове установе социјалне заштите.

Имунизација коју спроводе здравствени радници Дома здравља је добровољна, а сви корисници који су желели да приме вакцину морали су да прођу здравствени преглед.

Вакцинисано је 24 мушкарца и 26 жена, сви се осећају добро и њихово здравствено стање се прати.

Најстарији корисник који је примио вакцину има 91 годину.

Државни секретар у Министарству здравља и председник Националног координационог тима за имунизацију против ковида-19 Мирсад Ђерлек је рекао да ће у јануару и фебруару стићи 200 хиљада доза Фајзер вакцине у Србију, а да је директор Агенције за лекове и медицинска средства потврдио да ће руска и кинеска вакцина врло брзо добити сертификате.

То, како је објаснио, значи да већ средином јануара можемо почети са имунизацијом здравствених радника који су на првој линији фронта у ковид системима.

Истовремено, то значи да ћемо прву фазу одрадити много брже него што смо планирали, објаснио је Ђерлек у Крагујевцу и нагласио „да смо ми јуче почели први имунизацију од Европске уније“, чиме „показујемо да бринемо о нашим грађанима“.

Желимо што пре да вакцинишемо најстарију популацију како би спасили што више живота, рекао је државни секретар у Министарству здравља и председник Националног координационог тима за имунизацију против ковида-19.

„Данас смо у Крагујевцу и Нишу. У Београду и Новом Саду јуче је био велики одзив људи за вакцинацију, што потврђује да су грађани схватили да је вакцина спас од овог вируса.”

Лекари који прегледају заинтересоване за имунизацију одлучују да ли корисници могу да приме вакцину или не, а постоје и конкретни водичи и индикатори на основу којих лекари дају „зелено светло“ за вакцинацију.

Корисници услуга Геронтолошког центра који су међу првима примили вакцине кажу да се осећају добро и подсећају да већ пуних девет месеци не излазе ван.

Љубинка Милојевић која живи у Геронтолошком центру два пута је до сада тестирана јер спада у ризичну групу.

Вест да је почела имунизација старијих у Геронтолошким центрима у Србији дочекала је са олакшањем.

Коментаришући мере које би могле да буду на снази за Нову годину, председник Националног координационог тима за имунизацију против ковида-19 и државни секретар у Министарству здравља је рекао да, у ситуацији када још увек не опада број људи који су на хоспиталном лечењу и број људи који су на одељењима интензивне неге, није рeално да очекујемо да можемо прославити Нову годину као што смо то чинили раније. Најбоље је Нову годину дочекати у кругу породице.

Вакцина је стигла и потребно је да сачекамо још неки месец да се ситуација смири.

Штета би била оволики труд свих нас упропастимо са само једном непромишљеном реакцијом, поручио је Ђерлек.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *