10 минута: Филм о Јеврејима у галерији Народне библиотеке

У галерији Народне библиотеке „Вук Караџић“ премијерно је приказан филм „Јевреји у Крагујевцу-сећањем до незаборава“ у коме је обухваћена историја Јевреја од њиховог досељавања у Крагујевац све до данас.

Сценарио за филм и режију потписује Сања Живковић.

Филм „Јевреји у Крагујевцу-сећањем до незаборава“ говори о историји Јеврејског народа у Крагујевцу.

Током 45 минута филма прожимају се приче многих породица Јеврејског порекла, које су због рата и породичних судбина растављене.

Тешке судбине предака Јевреја, записане су у књигама које се чувају у крагујевачкој библиотеци и подсећају на друштвене хумане и културне сфере живота, у којима су Јевреји оставили неизбрисив траг.

У пројекат су укључени и потомци Јевреја који данас живе у Крагујевцу, породица Холендер.

Наратори у филму, који прича причу о крагујевачким Јеврејима, су млади Крагујевчани који су до својих улога дошли преко објављене аудиције за глумце.

За све њих учешће на овом пројекту значи много,јер су поред улога добили и нова знања о Јеврејском народу.

Филм је настао у оквиру истоименог пројекта на основу Конкурса за пројекте у култури и суфинансиран је од стране Града Крагујевца.

Филм „Јевреји у Крагујевцу-сећањем до незаборава“ преведен је и титлован на Енглески језик како би изашао из оквира Србије и био доступан широј јавности.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *