10 минута: Графопромет и Шумадија без финансисјке помоћи државе

Приватна предузећа која се баве професионалном рехабилитацијом и запошљавањем особа са инвалидитетом добила су финансијску помоћ Владе Републике Србије која је свим запосленим радницима исплатила три лична дохотка у износу минималне зараде.

То је био добар начин да се превазиђе криза у пословању која је настала услед епидемије корона вируса.

У Србији постоји 57 предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, а 16 таквих предузећа су у државном власништву.

У Крагујевцу раде два – Шумадија и Графопромет – која су, током епидемије корона вируса, обуставиле и смањиле производњу, што је условило и смањење зарада.

Предузеће за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом Шумадија Крагујевцу запошљава 50 радника од којих су 56 одсто особе са инвалидитетом.

Током трајања ванредног стања у овом предузећу су предузете све мере заштите како не би дошло до заражавања запослених. На кратко је био и заустављен процес производње.

Имајући у виду да је предузеће у државном власништву, нису могли да рачунају на државни пакет економских мера, међу којима су и једнократна новчана помоћ кроз исплату минималних личних доходака.

Недостатак посла, обустава рада и кашњење у исплати личних доходака током епидемије корона вируса зауставили су бројне планиране послове.

И предузеће „Графопромет“ које се, такође бави професионалном рехабилитацијом и запошљавањем особа са инвалидитетом дели исту судбину. У

„Графопромету“ где ради 29 радника од којих су већина инвалиди, наводе да су мере Владе о финасијској помоћи коју су добила приватна предузећа и њима биле преко потребне како би пребродили кризу у пословању која је настала због епидемије корона вируса.

Планови предузећа „Графопромет“ и „Шумадија“ Крагујевац су велики. Много је планираних послова који би могли да буду реализовани до краја године и у наредном периоду, али је за сада све неизвесно, наводе у овим предузећима, јер епидемија још увек траје.

Наглашавају да није било заражених међу запослнима и да су сви радници задржали радна места. У производним радионицама се процес рада одвија уз све прописане мере заштите од заражавања Ковидом 19.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *