10 минута: Изложба „Генерал Душан Додић, јунак Великог рата“ у Крагујевцу

У Универзитетској галерији у Крагујевцу, отворена је изложба „Генерал Душан Додић, јунак Великог рата“.

Поставка је део пројекта „Век великог рата 1918-2018“ који су поводом обележавања стогодишњице од почетка Првог светског рата релизовали Завичајни музеј из Јагодине и Народни универзитет у Трстенику.

Један од хероја Великог рата био је и генерал Војске Краљевине Југославије Душан Додић.

Учествовао је у Церској бици, где је и рањен, са српском војском прешао је Албанију и након опоравка на Крфу учествовао у пробоју Солунског фронта.

Грађани Јагодине га посебно памте јер је као командант коњичке дивизије 1918. године ослободио овај град.

Генрал Додић био је на челу јединице и у ослобођењу Врања, Ниша, Алексинца, градова у којима су до Другог светског рата многе улице носиле његово име.

О српском генералу се мало знало, док породица није јавности уступила његов дневник из кога се више сазнало о његовим достигнућима.

На отварању изложбе говорио је и унук генерала Додића, проф. др Вељко Милутиновић.

Душан Додић који је био родом из Милутовца код Трстеника једно време боравио је и у Крагујевцу где је завршио Прву крагујевачку гимназију.

На изложби се могу видети фотографије, грађа из фонда Народног музеја Јагодина, али и предмети из приватне колекције породице Милутиновић.

Генерал Душан Додић је пензионисан 1939. године, да би већ 1941. био мобилисан, а затим и заробљен као официр у пензији.

У логору у Немачкој дочекао је крај рата. Везан заклетвом краљу и отаџбини остао је у Немачкој где је 1955. године преминуо. Одликован је 20 пута.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *