10 минута: Како се изборити са врућином, шта саветују лекари?

Србију је поново захватио талас екстермних врућина. Републички хидрометеоролошки завод је издао упозорење, црвени метео аларм за уторак 2. јул, што значи, да се после тропског дана очекују непогоде, и нагли пад температуре за 10 степени.

Током претходног дана екипе Завода за ургентну медицину имале су 35 терена током дана, и 120 прегледа у амбуланти током ноћи.

Високе температуре испразниле су крагујевачке улице током дана. Већина грађана је на годишњим одморима, ученици на распусту, а ко не мора да ради, спас од тропске врелине покушава да пронађе на градским купалиштима.

Ипак, за део популације који не може да избегне дневне и радне обавезе, као и за људе који имају здравствених проблема због хроничних болести, лекари наглашавају да је од пресудне важности да се не крећу до 17 часова и да бораве у расхлађеном простору.

Најављен је и пад температуре за 10 степени, што ће донети расхлађење и пријатније спавање, пошто су претходне две ноћи температуре биле преко 20 степени.

Светска метеоролошка организација одавно је упозорила да је у урбаним подручјима температура до 10 степени топлија од околине у којима се врше мерења дневних вредности.

Пошто ће у будућности подручје Србије бити изложено екстремним врућинама, наглим променама и олујама, на шта се не може утицати остаје решење, подизање колективне свести како да се што лакше поднесу временске осцилације.

Битну улогу имају медији, и неизоставно лекари који саветују лагану исхрану, избегавање свих газираних напитака, алкохола, доста уношења воде и уколико је могуће избегавње боравка на отвореном када је сунце у зениту.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *